Rekabet Kurumu Zincir Marketler için Kısıtlama Önerisinde Bulundu!
Rekabet Kurumu, tarım ürünlerinde fiyat istikrarının korunarak pahalılığın önüne geçilmesi amacıyla piyasadaki önemli zincir marketlerin alıcı güçlerinin sınırlandırılması gerektiğini ve bunun yanı sıra haksız ticaret uygulamalarına yönelik tedbirlerin alınmasını önerdi. Rekabet Kurumu tarafından yapılanan açıklamanın detayları şimdi haberimizde…
Rekabet Kurumu, tarım ürünlerindeki sektör incelemesi için hazırladığı “Yaş Sebze ve Meyve Sektör İncelemesi Raporu‘nu” tamamladı. Rapordan yapılan derlemeye göre yaş sebze ve meyveler birçok aşamada el değiştirerek tüketici ile buluşuyor. Toplayıcı, simsar, komisyoncu ve tüccarın ardından tüketiciye ulaşan yaş sebze ve meyvelerde üreticilerin örgütlenmesi yeterli düzeyde değil. Bu durum pazarlama kanalının beklenenden daha çok uzamasına ve tüketicinin ödediği paradan üreticiye çok az bir miktar düşmesine yol açıyor.
Nihai ürünlerde yaşanan hızlı fiyat değişiklikleri, çiftçinin bir sonraki yılki üretimini doğrudan etkilemektedir. Üretim fazlalığı veya eksikliği ise tarım ürünlerdeki fiyat istikrarsızlığının başlıca nedenleri arasında bulunuyor.
Ülke genelinde merkez birliği oluşturulmalı
Çiftçilerin büyük bir bölümü, elde ettikleri ürünleri satarken çoğunlukla aracı tüccar veya komisyoncularla karşı karşıya kalıyor. Ürünlerin bu şekilde el değiştirmesi, fiyat artışı yaşanıyor ve yüksek fiyatlar tüketicilerin taleplerini düşürüyor. Tarım satış kooperatifleri, üretici ile tüketici arasında rol oynayan aracılar kazançlarını en aza indirmek konusunda önemli bir görev üstleniyor.
Rekabet Kurumu tarafından yayınlanan raporda üreticiden alınan ürünlerin tüketicilere çok daha uygun fiyatla ulaşabilmesi için bölge çapında birliklerin ve bir merkez birliğinde oluşturulması gerektiği öneriliyor.
Alıcı güç kötüye kullanılmamalı
Rekabet Kurumu’nun raporunda zincir marketlerin sektörde büyük bir pay sahibi olduklarına vurgu yapıldı. Rapora göre yalnızca 4 zincir market, pazarın yarısından çoğunu elinde bulunduruyor. Tarımsal üreticiler, elde ettikleri ürünlerin satışı konusunda çok az pazarlık gücüne sahiptir. Alıcı gücün kötüye kullanılması sonucunda ise fiyatlarda artış yaşanıyor.
Zincir marketlerin pazarda sahip oldukları güçten dolayı ürünlerin fiyatları bu doğrultuda şekilleniyor. Bunun çözümü olarak ise pazarın büyük bir bölümünü elinde bulunduran zincir marketlerin alıcı güçlerinin kötüye kullanımının önlenmesi gerektiğine vurgu yapılıyor.
Dünyanın En İyi Ekonomisi Olan Ülkeler bu yazımızıda okumak isterseniz tıklayın …